Dingen om te doen

Côtes d’Armor

Côtes-d’Armor (22) is een Frans departement in de historische provincie Bretagne. In het Bretons heet het departement Aodoú-an-Arvor, dat is kusten van het land aan de zee.

Wandelen over de steile kliffen, genieten van heerlijke sint-jakobsschelpen, een fraaie zonsondergang bewonderen aan de Roze Granietkust, teruggaan in de tijd met een bezoek aan kastelen en abdijen, vogels observeren in de Baai van Saint-Brieuc of in de archipel Les Sept-Îles, een rondje maken om het grootste meer van Bretagne bij Guerlédan, een ontmoeting beleven met de stenen reuzen in de Vallée des Saints, voor een flinke dosis adrenaline zorgen door je te wagen aan de verschillende watersporten… Geniet van puur natuur!

Cap Fréhel en Fort la Latte ​

70 meter boven de zee bieden de kliffen van leisteen en roze zandsteen van Cap Fréhel een van de mooiste uitzichten van Bretagne. Een uitzonderlijke plek, gelegen tussen gaspeldoorn en heide, met een vogelreservaat en een wandelpad dat leidt naar het beroemde fort van La Latte.

Le Sillon de Talbert

Dit is geen fata morgana, noch een versterkte dijk die te wijten is aan het waanidee van een natuurbeschermer. Het is een geologische curiositeit, een spectaculaire uitspatting van de natuur, waar je vlak boven het water kunt lopen en genieten van de beschermde flora. Deze legendarische plaats is ook een paradijs voor strandvissers.

Kloven van Corong

Midden in de Côtes d’Armor, in de buurt van Locarn, vormen de Gorges de Corong een spectaculair landschap. De kloven worden doorsneden door de rivier de Follezou en door de heidevelden kan men zich een weg banen naar de kloven. Dan verschijnt opeens een enorme stapel rotsen, doordrongen van legendes. Een bijna magische plek!

Île de Bréhat

Ile de Bréhat is van het vasteland gescheiden door een zee-engte en ligt met de boot op slechts tien minuten van de Pointe de l’Arcouest. En toch zul je onmiddellijk verrast worden door dit eiland, dat door de verscheidenheid aan flora en de schoonheid van haar landschap ook wel “île aux fleurs” (bloemeneiland) wordt genoemd. Een echt paradijsje.

La Vallée des Saints

De Vallée des Saints (Vallei der Heiligen) is zo bijzonder, omdat het zowel een historische plek is, verbonden met vele legendes, als een plaats waar enorme sculpturen verrijzen. In het heuvellandschap van de streek Poher ligt een feodale motte en staan een 16e-eeuwse kapel en tientallen beelden van Bretonse heiligen.

Ploumanac’h & Perros Guirec

Perros-Guirec, met een kustlijn van 13 km lang en drie zandstranden, is een ideale plek voor gezinnen met kinderen en voor watersportliefhebbers. Een van de wijken van de stad, Ploumanac’h, is een oud vissersdorp dat nu een belangrijke toeristische trekpleister is geworden. De enorme roze rotsen, uitgesleten door wind en zee, geven het plaatsje een haast onwerkelijke aanblik. Het is een uitzonderlijk mooie natuurlijke bezienswaardigheid.

Bon‑Repos

Het verhaal van de abdij van Bon Repos is schitterend! Gesticht in de 12e eeuw heeft de abdij een periode van welvaart gekend voordat het langzaam tot ruïne verviel. Gerestaureerd door een groep enthousiastelingen fungeert het nu als expositieruimte voor hedendaagse kunst.

Pontrieux

Erfgoedstadje Pontrieux ligt gezellig rond zijn twee pleinen en loopt door tot de jachthaven, waar je op de boot kunt stappen naar Bréhat, Jersey of Guernsey. Wandelend over het viaduct en de twee bruggen heb je zowel overdag als ’s avonds een prachtig zicht over de stad, ook dankzij een schitterende lichtroute. Zo ontdek je wasplaatsen, houten vakwerkhuizen, huizen van gehouwen steen, een fontein uit de 18de eeuw en een 16de-eeuws huis met de bijnaam “La Tour Eiffel”.